0
Winkelwagen
€ 0,00
Klimmen / Klimmen overige landen /

Montana Books - De speeltuin van de koningen

Montana Books - De speeltuin van de koningen

Verhalen van 500 jaar bergbeleving, alpinisme en klimmen, vanuit de Lage Landen

Verwachte levertijd

uit voorraad leverbaar

€ 35,00
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen

| Meer

Taal Nederlands
Pagina's 358
Afmeting 21 x 20 cm

 


De lage landen aan de Noordzee hebben geen bergen, enkel in zuidelijk België zijn rotsen. Toch vind je in België twee generaties van de koninklijke familie die passionele bergbeklimmers waren. De koningen Albert I en Leopold III waren zeer zelfstandige klimmers, ook hun vrouwen Elisabeth en Astrid, en de kinderen Marie-José, Karel en Josephine-Charlotte stapten mee in hun bergavonturen.

In eigen land was dat niet geweten, de royals schermden hun privéleven goed af. Klimmen versterkte hun zelfvertrouwen om hun taak als staatshoofd beter te vervullen.

Andere bekende Belgen, zoals de industrieel Ernest Solvay, bankier Ernest Nagelmackers, magistraat Ganshof van der Meersch, Nobelprijswinnaar Henri La Fontaine en de eerste Belgische profvoetballer Louis Van Hege waren bezeten van bergbeklimmen.

In de jaren tachtig ontstaat een nieuwe sport: indoorklimmen. De Brusselaar Pierre D’haenens ontwikkelt een concept met modulair aanpasbare klimwanden, zoals die vandaag algemeen gebruikt worden. In 1987 opent in Brussel de eerste klimzaal ter wereld, de uitbaatster wordt vier jaar later de eerste wereldkampioene snelheidsklimmen.

In 2020 wordt sportklimmen een olympische discipline.

De speeltuin van de koningen wisselt harde feiten af met leuke anekdotische verhalen, maar ook met filosofische beschouwingen.


Recensies:

"Het boek is mooi gedocumenteerd met prachtige foto’s.
De manier waarop de geschiedenis wordt weergegeven en de verhalen worden verteld is boeiend, alsof je alles zelf meemaakt.
Het eindigt met een citaat van Walter Bonatti (Italiaans alpinist)
“Zolang er mensen zijn, bestaat er een verlangen om op zoek te gaan naar zichzelf. Daarom is alpinisme onsterfelijk”. (…)
Dit boek is een aanrader, zowel voor de bergliefhebber als de klimsporter, een idee voor Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar, of zomaar."

Lus Van den Bossche, in Klim- en Bergsportmagazine - november 2019

"In maar liefst twee generaties van de Belgische koninklijke familie, onder wie de koningen Albert I en Leopold III, waren er fanatieke klimmers. Ze werden geïnspireerd door beroemde landgenoten als Ernest Solvay en Henri La Fontaine. Albert I ontdekte de rotsen in de Ardennen als klimdoel dicht bij huis. Deze rotsen werden voor veel klimmers uiteindelijk belangrijker dan de verre bergen. België werd vanaf de jaren 50 internationaal gezien een speler van formaat. De Belg Claude Barbier stond mede aan de basis van de vrijklimbeweging die in de jaren 70 opkwam. De eerste 8a ter wereld werd door Arnould t'Kint in Freyr geklommen en Isabelle Dorsimond was de eerste wereldkampioene Speed. Pierre D'Haenens bedacht het modulaire systeem van klimgrepen en -wanden zoals we dat nu nog steeds gebruiken en België kende de hoogste klimhaldichtheid ter wereld. Weer twintig jaar later verlegden Sean Villanueva en de broers Favresse opnieuw klimgrenzen.
Mark Sebille beschrijft deze en andere gebeurtenissen in "De speeltuin van de koningen", een geschiedenis van de Belgische klim- en bergsport aan de hand van anekdotes, verhalen en interviews. De rol die Nederlandse klimmers in België hebben gespeeld, komt kort aan bod. Het boek is mooi uitgevoerd, maar heeft her en der wat fouten en een onduidelijke structuur. Desalniettemin fijn leesvoer voor wie wil weten wat België tot de fanatieke klimnatie maakte die het thans is.

Harald Swen, in NKBV Hoogtelijn - april 2020

 

Bedrijfsgegevens

Klimboeken.nl
Oude Amersfoortseweg 289
1212 AE Hilversum
Nederland

info@klimboeken.nl

Kamer van Koophandel   32153718
BTW-nummer   NL142303586B01

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Aanmelden
Alle bedragen zijn inclusief btw

Powered by CCV Shop software webshop